TOP Linux interview question for freshers . Check to know more details .

 As we all known that Linux is a most used operating system in information and technology industries . As the persuasive is only bashed focus upon IT industries so many peoples are not using Linux operating system as a daily life . Well as a system administrator profile means as a Linux system administrator or any Linux related job's interview you will get similar like this question that i am going to discuss with you . I hope you will like this . 

pradeep sahoo odisha



1. What is kernel ?

    The kernel is a computer program at the core of the computer's operating system that has complete control over everything in system . Like the base platform or an monitor . 

2. What is grep command ?


Ans.: It is a search command that helps to find any particular file from a long text or in a list . 

3.How you terminate a running process ?


Ans.:  Every process in a system is identified by a uniqe process id or PID value . Then we need to enter kill command along   with that pid value . 

like --kill -9 tomcat ( force kill ),   kill 3565 ( for normal kill ) 

4. what is boot loader in Linux operating system ?

Ans.: Boot loader is a piece of script that loads before the operating system boot . In Linux's boot loader is called grub boot loader.


5. How do you comment a line on shell script ?

ans.: By using # command we can comment a script, because only the # command that a shell ignore .

6. What is GRUB Boot loader in Linux ?


ans.: GRUB stands for Grand Unified Boot loader . It is a boot loader package that support multiple operating system on a computer .

7. In a simple term what happen in Linux booting ?


Ans.: In general speaking while we turn on a linux machine first boot process will start after that kernel will initialize that operating system  is system is lunched . Then startup process will take over the next step . Now linux system is in operational state . So we can work on now .

8. How many types of booting process are there ?


Ans.: There are mainly 2 types of booting process are there and that is 
1. Cold boot
2. Warm boot
Cold boot - In the scene of cold booting means when a system start from power on process to load the operating system . 
warm boot - When a system start booting after some system crashes or some driver error without being switch off .

9. What is the first process run in linux ?

Ans.:  Under the unix system the first process with having PID value 1 is called init . And under linux system the first process

it's been providing by different flavor of linux but commonly is SYStemd , System v , Upstart etc .

10. How to check log file in a linux system ?

Ans.:  System log can viewd by going cd/var/log directory. After that ls command for listing all the log file . One of common command for getting log file is syslog .

No comments